Rákosy Zoltán

Sepsiszentgyörgy, 1910. 02. 22. - Budapest, 1971. 05. 20. .

A budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult (1929-35), mesterei Vaszary János és Kandó László voltak. 
...
Tanulmányai befejezése után a főiskolán tanársegéd 1937-ig. 
...
A következő esztendőben Olaszországban járt ösztöndíjjal. 
...
1939-1949 között különböző középiskolákban (Debrecen, Szentendre, Máramarossziget, Kisújszállás, Budapest), majd 1949-től haláláig a budapesti Iparművészeti Főiskolán tanított. 
...
1938-tól kiállító művész, korábban portrékat - Domanovszky Endre (MNG); Marx (Munkásmozgalmi Múzeum) - később dekoratív, monumentális falképeket festett (Komlói Postaigazgatóság-pannó, Újpesti lakótelep-sgraffito, Magyar Államvasutak igazgatósága-sgraffito; Szakszervezeti Társadalombiztosítási Központ (SZTK) Rendelőintézete-sgraffito; Fóti gyermekváros-freskó; Újpesti Munkásotthon-freskó; Debreceni Szociális Otthon-sgraffito). 
...
Jelentős művészetpedagógiai munkásságot fejtett ki. - Irodalom: R. Z. (Művészet, 1971. 8. sz.). 
...
In memoriam Rákosy Zoltán (Z. Gács György festőművész)
...
Tanítványai
 

Németh Imréné gazdasági igazgató írta:

Örömmel olvastam a több közvetítőn keresztül hozzám érkezett kérését.
Az Almási Balogh Pál Kórház gazdasági igazgatója vagyok, s  beosztásom lehetőséget teremtett számomra , hogy az Ön által megjelölt alkotást a most zajló reknstrukciós munkák során meg tudtam védeni.

Az eredeti tervben teljesen új kölső falborítás lett megtervezve és ennek ellenére sikerült  elérnem, hogy ezen alkotás restaurálásra kerüljön.
Köszönhetően a tervezővel való jó kapcsolatnak végül is megmentésre került az alkotás és reméljük még ez évben a felüjítása is megtörténik- vagy leglább is a megvédése és fennmaradása már biztosított.

Sajnos én sem és mások sem találták meg az alkotót és nagyon-nagyon örültem amikor megkaptam az Ön levelét. Ez által  is igazolva látszik  a kérésem.

A mai napon csináltattam róla egy szines fotót, még nem tudtuk gépre tenni, de amint készen lesz azonnal elküldi a titkárnőm Önnek.
Nagyon megköszönném, ha többet is megtudhatnék Öntől az alkotóról. 
Mégegyszer köszönöm a jelentkezését és a képet pedig amint megvan fogjuk küldeni.
Ózd.2008.május 28.           

A képeket megkaptam, azok látszanak fent.