KÖZLEKEDÉSI, 

LOGISZTIKAI, 

JÁRMŰ és MOBIL GÉP 

IRÁNYULTSÁGÚ 

BSC TANULMÁNYOK

A KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KARON

 
 
ALAPDIPLOMÁS (BSc) MÉRNÖKÖK KÉPZÉSE A KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KARON
 
A Közlekedésmérnöki Kar 1951 óta képzi a hazai köz­leke­dés és járműtechnika szakembereit. A képzési profil több­ször bővült és szélesedett. A karon 2006 őszén érvénybe lépő, új BSc tanterv szerint köz­le­ke­désmérnök alapdiplomát lehet szerezni.
A közlekedésmérnöki szak egy komplex szak, melynek keretében a közlekedéssel, szállítással és gépesítéssel kapcsolatos ismeretek elsajátítására van lehetőség, beleértve a felsorolt területeken megvalósuló közlekedési- és logisztikaifolyamatokkal kapcsolatos ismereteket, és a folyamatokat megvalósító gépekkel, berendezésekkel (járművekkel és mobil gépekkel) kapcsolatos ismereteket is. 

Az alapdiplomát (BSc) szerzett közlekedésmérnökök - a szakirányokat is figyelembe véve - képesek: 

oa közlekedési, szállítási-logisztikai igények felisme­résére, az összefüggések meghatározására;

oa közlekedési, szállítási-logisztikai folyamatok meg­ismerésére, a folyamatok lebonyolítására, a lebonyolítás technikai megvalósítására;

oa közlekedési, szállítási-logisztikai rendszer funkciójának megfelelő folyamat megtervezésére, a technikai elemek megválasztására, a rendszer működésének menedzselésére;

oa folyamatot kiszolgáló járművek és mobil gépek üzemeltetésére, fenntartására, az irányítórendszerek működtetésére, a környezeti szempontok figyelembevételére;

otervezői-, szervezői-, irányítási-, üzemeltetési feladatok ellátására;

ohatósági és marketing tevékenység végzésére;

otanulmányok folyatására MSc képzésben.

 

A KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI KAR MODULÁRIS BSc TANTERVE

A kredit-rendszerű képzés során a képzettség megszerzéséhez a tantervben meghatározott tantárgyak elsajátításával 210 kreditpontot kell összegyűjteni, melyek közül 132 kreditpont mennyiségű tantárgy kötelező tantárgy, a fennmaradó 78 kreditpontnyi tantárgy pedig valamilyen formában választáshoz kötődik.
Az oktatás moduláris szerkezetű tanterv keretében fo­lyik. Az ún. alapozó képzés (alapmodul) végighúzódik a teljes képzési időszakon (7 félév), az első három félévet teljesen kitöltve, majd egyre csökkenő mértékben. Viszonylag sok kötöttséget tartalmaz, ennek tantárgyait a Kar valamennyi hallgatója együtt hallgatja, és ezek elsajátítása biztosítja a mérnöki gondolkodás természettudományos megalapozását, valamint a szakmai alapismeretek megszerzését. 

A 4. félévtől szakirányokban specializálódik a képzés (szakirány modul), majd az ezeken belül, az 5. félévtől számos szakmai blokk jelenik meg választási kínálatként. 

További választási lehetőséget ad a moduláris tanterv az 5. félévvel kezdődő választható tárgyak mo­dul­lal, melynek keretében szabadon vehetők fel tan­tárgyak például humán- vagy társadalomtudományi tantárgyak.

 

SZAKIRÁNYOK - specializálódás

A közlekedésmérnöki BSc szakon a következő három szakirányban specializálódik a képzés, a tanterv 4. fél­évétől kezdődően:
Közlekedési folyamatok szakirány: A személy- és áruszállítási igények feltárása, ezen rendszerek jellemző tulajdonságai, járműtechnikai és irányítástechnikai kapcsolatai, valamint menedzselése. 
A szakirányon belül választható szakmai blokkok: Közúti közlekedés, Vasúti közlekedés, Légiközlekedés, Viziközlekedés. 

Logisztika szakirány: Az anyagmozgató rendszerek, raktározási rendszerek és áruszállítási rendszerek jellemzése, gépekkel, eszközökkel, irányítástechnikával való kapcsolata, valamint a rendszer menedzselése, figyelemmel a minőségbiztosítás követelményeire. 

A szakirányon belül választható szakmai blokkok: Logisztikai folyamatok szervezése, Szállítmányozás, Üze­mi logisztika. 

Járműtechnika szakirány: A járművek és mobil gépek főbb jellemzőinek megismerése, a pályajellemzők és a pálya-jármű kapcsolatok, valamint az irányító rendszerek együttese, figyelemmel az üzemeltetési és fenntartási feladatokra. 

A szakirányon belül választható szakmai blokkok: Gépjárművek, Vasúti járművek, Repülőgépek, Hajók, Építőipari mobil gépek, Járműgyártó. 

Az egyes szakirányokon belüli tanulmányok fő területeit az alábbi piktogramok és címszavak mutatják be.

 
 
 
 
Lehetőség van arra is, hogy a képzés során bizo­nyos tantárgyak hallgatása és teljesítése idegen nyelven (angol, német, ill. francia) történjen.
A jó tanulmányi eredményt elért és idegen nyelvet jól is­merő felsőbb éves hallgatók kül­föl­di műszaki egye­te­me­­ken, külön ösztöndíjjal, több hó­na­pos külföldi rész­kép­zé­­sen vehetnek részt (pl. fél­év­át­hall­gatás, külföldi szakdolgozat készítés). 

A közlekedésmérnöki alapdiplomával rendelkezők számára (előreláthatólag 2007-től) a Kar három mesterszakon (MSc) kínál további, 4 féléves képzést:

  • Közlekedésmérnöki mesterszak
  • Logisztikai mérnöki mesterszak 
  • Járműmérnöki (járművek és mobil gépek) mesterszak