Származásomról röviden

Családomat Lévai-ágon a 18. századig, Kádas-ágon a 19. századig tudom visszavezetni, "hála" a Horthy-korszak zsidótörvényeinek: Édesapám - lévén vasutas - köteles volt bizonyítani árja származását, s ezért be kellett szereznie egy csomó anyakönyvi kivonatot. Mint kiderült, mindkét ágon egy-egy ősöm vált valamennyire "híressé": egyenes-ágon Lévai Bálint református lelkész (1747-1810), Kádas-oldalágon Kádas György nagybátyám (1886-1969).
.
...
.
Mint látható, a Lévaiak neve mindenhol "pontos" i-vel van írva, viszont az én érettségi bizonyítványomra és a gépészmérnöki oklevelemre y-nal írták. A magyarázat a következő. Az összes ősöm i-vel írta a nevét, mivelhogy Erdélyben ez volt a szokás (Rákóczi, Bocskai, Bólyai stb.). Hivatalosan Édesapámnak is így kellett (volna) írni a nevét, ahogy azt az anyakönyvi kivonat is bizonyítja. Miután Trianon után Erdélyből Magyarországra menekültek, ő is, meg testvérei is áttértek az y-ra. Amikor megszülettünk, természetesen a mi nevünket is y-nal íratta be az anyakönyvbe, ami akkor bemondás alapján ment.

Történt aztán, hogy 1955-ben, amikor ki akartam váltani a személyi igazolványomat, nem találtam az anyakönyvi kivonatot. Kértem és kaptam egy másolatot. A legnagyobb meglepetésemre i-vel volt írva a nevem. Beletörödtem, mivelhogy akkor már tudtam, hogy őseim is így írták. Ettől kezdve mindenhol i-vel jelent meg a nevem.

Történt aztán, hogy amikor másodszor akartam nősülni, megint nem találtam az anyakönyvi kivonatot. Kértem és kaptam egy másolatot. A legnagyobb meglepetésemre y-nal volt írva a nevem. Nem törődtem vele, már hozzászoktam az i-hez.

Történt aztán, hogy néhány évvel később megtaláltam az 1955-ös kivonatot. Mindkettőt lemásoltam, s pusztán kiváncsiságból elküldtem Kisújszállásra, mondják már meg, melyik az igazi. Természetesen az y-nos - írták. De arra nem tudtak magyarázatot adni, hogy 1955-ben miért írták másképpen. Ma  már azoban hivatalosan is i-vel írom a nevemet. (Egyébként testvéreim és az oldalági Lévayak ma is y-nal írják, kivéve Kálmán unokatestvérem lányát, Editet.)